8.Sınıf Büyük Millet Meclisine Karşı Çıkarılan Ayaklanmalar Bulmacası

ayaklanmalar-bulamacasi

   8.Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Milli Uyanış:Bağımsızlık Yolu ünitesi Büyük Millet Meclisine Karşı Çıkarılan Ayaklanmalar konusu ile ilgili hazırladığımız bulmacayı ve cevaplarını aşağıdan indirebilirsiniz.Bu tür içerikler ve daha fazlası için bizi buradan veya sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayınız.

İlgili Kazanım: İTA.8.2.7. Büyük Millet Meclisine karşı ayaklanmalar ile ayaklanmaların bastırılması için alınan tedbirleri analiz eder.

ayaklanma-8sınıf-inkılap-bulamaca


Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:

   Büyük Millet Meclisi açıldıktan sonra Anadolu içerisinde çok sayıda isyan ile uğraşmak zorunda kalmıştır. Bu isyanların bir kısmı İstanbul Hükümeti tarafından çıkarılırken bir kısmını ise İstanbul Hükümeti ve İtilaf Devletleri destekleyerek kışkırtmıştır. Öte yandan düzenli orduya geçiş aşamasında bunu istemeyen bazı Kuvâ-yi Millîye mensubu isimler de isyan etmişlerdir.
   Büyük Millet Meclisinin İsyanlara Karşı Aldığı Tedbirler
· Öncelikle, İstanbul Hükûmeti’yle resmi ilişkiler kesildi.
· İstanbul Hükûmeti’nin yayımladığı fetvaya karşı Ankara Müftüsü Rıfat (Börekçi) Efendi ve 150 müftünün imzasıyla Millî Mücadele’yi destekleyen fetva yayımlandı.
· 29 Nisan 1920’de meclis tarafından ayaklananlarla mücadele etmek ve askerden kaçışları önlemek amacıyla Hıyanet-i Vataniye (vatana ihanet) Kanunu çıkarıldı. ( Meclis yasama yetkisini kullanmıştır)
Hıyaneti Vataniye Kanununa göre
Meclise karşı söz, yazı ve hareketleriyle saldırıda bulunanlar ve ayaklananlar vatan haini sayılmıştı.
Suçluların yargılanması amacıyla üyeleri milletvekillerinden oluşan İstiklal Mahkemeleri kuruldu. ( Meclis yargı yetkisini kullanmıştır)
Ayrıca Ankara’da kurulan Anadolu Ajansı ve Hâkimiyet-i Milliye Gazetesi ile aleyhte propagandalara karşılık verildi.
Ayaklanmaların Sonucu
Çıkan isyanlar millî kuvvetlere zaman ve insan kaybettirdi.
Millî kuvvetlerin savaş gücünü zayıflattı.
Millî Mücadele’nin uzamasına neden oldu.
Yunan işgalinin Anadolu’nun içlerine kadar yayılmasına sebep oldu.
Millî birlik ve beraberliğin sağlanmasında, sosyal hayatta ve savaşma gücünde derin yaralar açtı.
· Bütün bu olumsuzluklara rağmen meclis, tüm isyanları bastırarak otoritesini güçlendirdi ve Anadolu’da tek hâkim güç haline geldi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar