8. Sınıf İnkılap Tarihi 3.4. Başkomutanlık Yasası ve Tekâlif-i Millîye Emirleri Sunusu 2022-2023

tekalifi-milliye-sunusu

Kazanım: İTA.8.3.4. Türk milletinin millî birlik, beraberlik ve dayanışmasının bir örneği olarak Tekalif-i Millîye Emirleri doğrultusunda yapılan uygulamaları analiz eder.

   8.Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm ünitesi çerçevesinde işlenen Başkomutanlık Yasası ve Tekâlif-i Millîye Emirleri konusu ile alakalı sunuyu/slaytı aşağıdan indirebilirsiniz. Bu tür sunular ve daha fazlasını blogumuz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşıyoruz. Takip ederseniz seviniriz.



Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:

   5 Ağustos 1921’de Meclis tarafından çıkarılan bir kanunla başkomutanlık yetkisi 3 aylık bir süreyle Mustafa Kemal’e verildi. Mustafa Kemal mecliste başkomutanlık yetkisinin kendisine verilmesi üzerine şunları söylemiştir: “...Ulusumuzu esir etmek isteyen düşmanları ne olursa olsun yeneceğimize olan iman ve güvenim, bir dakika olsun sarsılmamıştır. Bu dakikada, bu tam inancımı yüce kurulunuza karşı, bütün millete karşı ve bütün dünyaya karşı ilan ederim…” 
  TBMM’nin yetkileri (yasama, yürütme) Mustafa Kemal’e geçti.  Mustafa Kemal, başkomutanlık yasama yetkisini kullanarak 7-8 Ağustos 1921’de Tekalif-i Millîye Emirleri’ni (Millî Vergi Emirleri) yayımladı. Emirlerin yerine getirilmesinde yaşanabilecek hukuki sorunları çözmek için bazı illerde İstiklal Mahkemeleri kurulmuştur.
   Yayımlanan emirler karşısında Türk milleti, maddi ve manevi bütün kaynaklarını ordu için seferber etmiştir.  Halkın, ordusuna yaptığı destek sadece Sakarya Savaşı ile sınırlı kalmamış, Millî Mücadele’nin sonuna kadar devam etmiştir.  Tekâlif-i Milliye hakkında Mustafa Kemal şöyle söylemektedir: “...Gerçekten, milletimiz düşmanın hazırlıklarına karşılık vermek için hiçbir fedakârlıktan çekinmedi. Ordumuzu takviye için para, insan, silah, hayvan, araba velhasıl her ne lazımsa büyük bir hevesle bol bol verdi. Avrupa’nın en mükemmel araç ve silahları ile donanmış olan Konstantin ordusundan, ordumuzun teçhizat itibariyle de geri kalmamasını ve hatta ona üstün olabilmesi gibi inanılmaz mucizeyi Anadolu halkının fedakârlığına borçluyuz...”

Yorum Gönder

0 Yorumlar