Kazanım: İTA.8.2.8. Mustafa Kemal’in ve Türk milletinin Sevr Antlaşması’na karşı tepkilerini değerlendirir.
8.Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Milli Uyanış: Bağımsızlık Yolunda Atılan Adımlar ünitesi çerçevesinde işlenen Sevr Antlaşması konusu ile alakalı sunuyu/slaytı aşağıdan indirebilirsiniz.
Bu tür sunular ve daha fazlasını blogumuz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşıyoruz. Takip ederseniz seviniriz.
Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:
İtilaf Devletleri, Osmanlı Devleti’ni Sevr’in taslağını kabul ettirmek için
- İngilizlerin desteğindeki Yunan kuvvetlerini Milne Hattı’ndan genel saldırıya geçirdiler.
- Yunan ordusu 22 Haziran 1920 tarihinden itibaren Nazilli, Balıkesir, Bursa, İzmit, Uşak, Alaşehir ve Edirne’yi işgal etti.
- İngilizler, Mudanya ve Bandırma’ya asker çıkardı.
Bu gelişmeler sonrasında Sevr’in taslağını görüşmek üzere İstanbul’da Saltanat Şurası toplandı. Padişah ve Sadrazam Damat Ferit’in de katıldığı bu toplantı sonunda Topçu Feriki (Korgeneral) Rıza Paşa dışındaki şura üyeleri antlaşmanın kabul edilmesine karar verdiler. Bunun üzerine Paris’e giden Osmanlı heyeti 10 Ağustos 1920’de İtilaf Devletleri’yle Sevr Antlaşması’nı imzaladı.
Bir antlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için Osmanlı anayasası Kanun-i Esasi’ye göre Mebusan Meclisinde onaylanması gerekiyordu. Mebusan Meclisi İstanbul’un işgali sonrası İtilaf Devletleri tarafından dağıtılmıştı ve Padişah, meclisi süresiz kapattığı için antlaşma meclis tarafından onaylanmamıştır. Osmanlı Hükûmeti tarafından “Saltanat Şurası” adı altında oluşturulan bir komisyon tarafından onaylanan bu antlaşmanın hukuki geçerliliği yoktur.
0 Yorumlar
LÜTFEN!
Kötü amaçlı ve Argo yorumlardan kaçınınız! Yorumlarınız bizim için değerlidir. Teşekkür ederiz.