6.Sınıf İnsanlar, Yerler ve Çevreler ünitesi Dünyanın Neresindeyim konusu ile ilgili hazırladığımız bulmacayı ve cevaplarını aşağıdan indirebilirsiniz. Bu tür içerikler ve daha fazlası için bizi buradan veya sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayınız.
İlgili Kazanım: SB.6.3.1. Konum ile ilgili kavramları kullanarak kıtaların, okyanusların ve ülkemizin coğrafi konumunu tanımlar.
Konuyla İlgili Kısa Bilgiler:
Mutlak konum; bir yerin paraleller ve meridyenler ile ifade edilebilen yani ekvatora ve başlangıç meridyenine göre belirlenen konumudur. Ülkemiz 36°-42° kuzey paralelleri ile 26°-45° doğu meridyenleri arasında yer alır. Diğer bir ifadeyle Türkiye, ekvatorun kuzeyinde ve başlangıç meridyeninin doğusunda yer almaktadır.
Göreceli konum ise herhangi bir yerin kıtalara, okyanuslara, denizlere, yer şekillerine, yer altı kaynaklarına, ulaşım yollarına ve komşu ülkelere göre belirlenen konumudur. Ülkemiz Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı yerdedir. İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı ile kıtaları birbirine bağlayan önemli geçiş yollarını oluşturur. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir. Denizler büyük nem kaynakları olduğu için yakın çevresinin sıcaklık ve yağış gibi iklim özelliklerini etkiler. Bu nedenle ülkemizde denizlerden uzaklaştıkça nemlilik azalarak karasal iklim özellikleri görülür. Kıyı kesimler ise denizin ılımanlaştırıcı etkisiyle daha yağışlı ve sıcaktır.
Yeryüzündeki yedi büyük kara parçasından her birine kıta denir. Okyanus ise kıtaları birbirinden ayıran ana deniz olarak tanımlanan büyük su kütlesidir. Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus ve Hint Okyanusu olmak üzere üç okyanus bulunmaktadır.
0 Yorumlar
LÜTFEN!
Kötü amaçlı ve Argo yorumlardan kaçınınız! Yorumlarınız bizim için değerlidir. Teşekkür ederiz.